Kanuni tartışması yurtdışına da taştı

Kanuni Sultan Süleyman dönemini konu alan “Muhteşem Yüzyıl” dizisine gösterilen tepkiler, dünya basınında da geniş yer buldu.

Başrolünde Halit Ergenç’in oynadığı “Muhteşem Yüzyıl” dizisine Kanuni Sultan Süleyman’ı ‘içki ve şehvet düşkünü’ olarak tanıttığı gerekçesiyle gösterilen tepkiler, dünya basınında da yer buldu. Amerikan AP ajansı, tartışmayı “Bazı Türkler, Osmanlı sultanının olumsuz tasvir edildiğini düşündükleri için öfkeli. Hükümet ise şikayetleri dikkate alma sözü verdi” şeklinde aktardı. Alman Die Welt Gazetesi de tepkilere geniş yer verdi. Die Welt, “Osmanlı hükümdarı Süleyman’ın rezaletleri” başlığını attığı haberinde televizyon dizisinin Türkiye’de tartışma yarattığını belirterek “Çok eşlilik ve kölelikle ilgili sahneler İslamcıları, milliyetçileri ve feministleri rahatsız etti” ifadesini kullandı.

Kurgu olduğunu unutmamak gerek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 2010 yılının dokuz aylık döneminde 64 bin 664 bildirim yapılırken, ilk bölümü 5 Ocak’ta yayınlanan “Muhteşem Yüzyıl” dizisiyle ilgili 11 Aralık-6 Ocak günleri arasında 74 bin 911 şikayet aldı. RTÜK Başkanı Davut Dursun, izleyicilerin dizi daha ekrana gelmeye başlamadan önce tepki gösterdiğini belirterek “Neticede bu bir belgesel değil, dizi. Burada bir kurgu söz konusu. Bunu unutmamak gerek” diye konuştu.

0 Yorum "Kanuni tartışması yurtdışına da taştı"

Yorum Gönder